Hoe maakt u uw zwembad klaar voor de zomer?

Om in het voorjaar zo snel mogelijk van uw zwembad te kunnen genieten, dient u het zomerklaar te maken. Wanneer u de volgende stappen doorloopt, kunt u zo snel mogelijk weer van uw bad genieten!

De stappen hieronder zijn een advies en kunnen afwijken van de instructies die de leverancier of fabrikant van uw zwembad aangeven. Neem altijd de instructies van de leverancier of fabrikant van het zwembad in acht.

01. Vuil op de afdekking verwijderen

Verwijder eerst het op de zwembadafdekking aanwezige vuil met een schepnet. Als er veel water op de afdekking ligt dient u dit voor het verwijderen van de afdekking weg te pompen/verwijderen.

02. Afdekking reinigen

Reinig de afdekking met schoon water en een zachte borstel. Laat de afdekking goed opdrogen en berg hem een droge plaats op. Reinig de skimmers en verwijder bladeren en grof vuil uit en rondom het zwembad. Gebruik hiervoor een bodemschepnet en een oppervlakteschepnet.

03. Verwijder vuil in het zwembad

Verwijder met een zwembadborstel het vuil en eventuele afzetting van de wanden en bodem. Zand en fijn vuil zuigt u van de bodem met een borstel met zuigmond of een automatische bodemzuiger. Een (eventuele) vetrand kunt u verwijderen met een wandschuurborstel of zachte spons.

04. Vul het zwembad aan met leidingwater

Vul het zwembad aan tot normaal niveau met leidingwater. Let op! Doe dit met gewoon leidingwater en niet met bronwater of grondwater in verband met de vaak hoge ijzerwaardes van grondwater.

05. Uw filter terugspoelen

Als het filtergrind 5 jaar of langer in gebruik is, adviseren wij u dringend dit te vervangen door nieuw filtergrind. Filtergrind verliest haar reinigende vermogen met de jaren. Wanneer de filterinstallatie weer gebruiksklaar is, spoelt u eerst uw filter terug! Doe dit minimaal 3 minuten en vul zonodig het bad weer iets aan met schoon leidingwater.

06. Filter totdat het water weer helder is

U kunt vanaf nu de filterinstallatie continu laten draaien. Laat de filterinstallatie ongeveer een periode van 3 dagen filteren, deze tijd is afhankelijk van de vervuiling van het water. Filter langer of korter tot het water weer helder is. Let op! Wanneer het zwembad behoorlijk tot sterk vervuild is dient u meerdere malen per dag terug te spoelen. Afhankelijk van de gesteldheid van het water tot 4 à 5 keer per dag 1 tot 2 minuten.

07. Toedienen van chemicaliën

Als u alle stappen correct heeft uitgevoerd, is het zwembad nu vrij van grof vuil en zand. Zodra u bent begonnen met het filteren van het water, kunt u beginnen met het toedienen van chemicaliën. U controleert nu de pH-waarde van het water. Als de pH-waarde niet goed is, zal het chloor dat u later toevoegt minder effectief zijn en verbruikt u meer chloor dan nodig is. Controleer de pH-waarde met zwemwater teststrips of een digitale tester. Bij een te hoge pH-waarde, gebruikt u pH-Minus om de waarde te verlagen en bij een te lage pH-waarde gebruikt u pH-Plus. In de doseerinstructies op de verpakking staat hoeveel u dient toe te dienen. U kunt ook op www.interline-pool.com kijken voor uitgebreide doseeradviezen voor uw zwembadformaat (deze adviezen gelden voor Interline chemicaliën, andere merken kunnen afwijkende doseringen aanbevelen). Let op! Neem  altijd de aanwijzingen op de verpakking van de chemicaliën in acht. Los de chemicaliën  altijd op in een emmer lauwwarm water, voeg  nooit water toe aan de chemicaliën. Doe dit buitenshuis.

08. Shockbehandeling

Als de pH-waarde correct is, kunt u, indien nodig, een shockbehandeling met chloorgranulaat toedienen aan het water. U dient een shockbehandeling toe wanneer uw zwemwater groen of melkachtig wit is of wanneer u geen chloor meet met de teststrips maar wel een sterke chloorlucht ruikt. Dien de shockbehandeling toe volgens de doseerschema’s op de verpakking of via de Interline doseerschema’s. Dien een shockbehandeling bij voorkeur in de avond toe, zwem na de shockbehandeling minimaal 24 uur niet.

09. Laat uw filter draaien

Laat nu dus, zoals eerder genoemd, de filterinstallatie een minimale periode van 3 dagen draaien met tussentijds terugspoelen volgens eerdere omschrijving in deze instructie.

Uw zwembad is nu gereed voor het nieuwe zwemseizoen. We adviseren u de chloor- en pH-waardes van het water regelmatig te controleren en waar nodig te corrigeren. Reguliere chloordoseringen dient u toe met chloortabletten. Doseer met een chloordrijver. Verwijder tijdens het zwemmen de chloordrijver.

Zorg ervoor dat de chemicaliën te allen tijde buiten bereik van kinderen blijven.

Liever zorgeloos genieten van uw zwembad?

Wilt u liever zorgeloos genieten van uw zwembad en het onderhoud en zomerklaar maken over laten aan professionals?  Wij nemen graag het onderhoud voor u uit handen. Bij afsluiting van een uitgebreid onderhoudsabonnement komen onze monteurs twee maal per jaar langs voor onderhoud en het zomer- en winterklaar maken van uw zwembad. Klik hier voor meer informatie.

Wij wensen u heel veel zwemplezier voor komend seizoen!